Energie besparen met isolerende raamdecoratie

Hallo winter! De dagen zijn korter, kouder en natter en dus zijn we steeds meer in huis. In deze donkere maanden is het heerlijk om van je huis een warm thuis te maken. Het liefst zetten we de thermostaat ook een graadje hoger, alleen is dit met de huidige energieprijzen geen pretje. Gelukkig kun je met de juiste raamdecoratie de warmte binnenhouden en dus energie besparen.

Een gemiddeld Nederlands huis verliest de meeste warmte via de ramen. Met de isolerende raamdecoratie kan dit aanzienlijk worden verminderd. Dit is niet alleen gunstig voor de energierekening maar ook voor de CO2-uitstoot. In deze blog lees je er meer over.

Isolerende dupligordijnen
Een dupligordijn bestaat uit twee geplooide stoflagen die samen een honingraat vormen. Tussen deze stoflagen ontstaat stilstaande lucht, wat een warmte-isolerend effect heeft. Verduisterende dupligordijnen hebben een gemetalliseerde binnenlaag, wat extra isoleert. Deze isolerende functie kan leiden tot een energiebesparing van meer dan 25%*. Dupligordijnen worden ook door Milieu Centraal geadviseerd voor de beste isolerende raambekleding (milieucentraal.nl, 2023).

In de bece® collectie dupligordijnen staat de warmte-isolatie van de elke stof – volgens het energielabel van de EU – aangegeven, waarbij de volgende verwachte energiebesparing van toepassing is:

EU energie-etikettering                
A++    25% – 30% energiebesparing
A+      20% – 25% energiebesparing
A         15% – 20% energiebesparing
B         10% – 15% energiebesparingMet dupligordijnen kun je het warmteverlies van de ramen tot 46% verminderen en tot 30% energiebesparing realiseren. Kies je voor een dupligordijn met (verduisterende) thermofolie aan de binnenkant, dan is het effect optimaal. De thermofolie heeft een verduisterend én isolerend effect. De collectie bevat ook dupligordijnstoffen met een dubbele honingraat. Deze hebben een hoger isolatievermogen en zitten in de hoogste energieklasse.

Zorg ervoor dat je raamdecoratie nooit voor een verwarming hangt. Dit blokkeert de warmte en zorgt voor warmteverlies.

Hoe groot de uiteindelijke besparing is, hangt natuurlijk ook af van hoe je het gebruikt. Sluit je de raamdecoratie bijvoorbeeld altijd als je er niet bent, dan bespaar je meer op de stookkosten dan wanneer je de raamdecoratie altijd open laat. Daarom adviseren we ook smart home raamdecoratie zodat je hier zelf niet over na hoeft te denken.

Smart home raamdecoratie
Met één druk op de knop alle elektrische raamdeocratie in huis bedienen. Het is mogelijk met slimme raamdecoratie. Met de TaHoma®  switch van Somfy bedien je centraal elektrische raamdecoratie met je smartphone, tablet of PC. Dit kan door zelf op de knop te drukken, maar ook met vooraf ingestelde timers. Ideaal als je dit weleens vergeet, want zo hoef je er zelf niet meer aan te denken.

Met automatische tijdfuncties maak je optimaal gebruik van de isolerende eigenschappen van je raamdecoratie. Zo is de investering snel terugverdiend!

Door een zon- en temperatuursensor op de TaHoma® aan te sluiten kun je de temperatuur in huis perfect regelen. Met de aankoop van één van onze intelligente zon- en temperatuursensoren krijgt jouw raamdecoratie zijn eigen intelligentie en reageren ze automatisch als bijvoorbeeld de temperatuur te laag wordt of als de zon fel schijnt. Zo creëer je een duurzaam klimaat in huis.Warm in de winter, koel in de zomer
Naast de isolerende werking in de winter hebben dupligordijnen ook een verkoelende werking in de zomer. Afhankelijk van het type stof wordt tot 77% van de zonnestralen weerkaatst in het dupligordijn, waardoor de ruimte koel en aangenaam op temperatuur blijft.

Gordijnen
Naast dupligordijnen adviseren wij ook om gordijnen toe te passen. Gordijnen kun je voorzien van een – isolerende - voering. Een voering gaat warmteverlies tegen en werkt ook geluiddempend. Door je gordijnen te laten voeren met een verduisterende voeringstof kun je een ruimte in een handomdraai donker maken. Handig in de slaapkamer van jezelf of van jouw kleintjes. Ook zorgt een voering ervoor dat je gordijnen voller en dus mooier hangen. Wel geldt ook hier weer: sluit de gordijnen regelmatig voor het beste isolerende resultaat.

Kortom, je kunt energie besparen met je raamdecoratie door:

  • Isolerende raamdecoratie - zoals dupligordijnen- in huis toe te passen
  • Je gordijnen te voeren met een isolerende voering
  • Te kiezen voor een stof met een hoge isolatiewaarde
  • Houd in de avond en nacht je raamdecoratie gesloten
  • Bij een zonnige dag de zon de ruimte laten verwarmen
  • Met slimme raamdecoratie het klimaat in huis optimaal te regelen
  • Hang raamdecoratie nooit voor een verwarming


* Gemeten volgens EN 14501 in combinatie met glastype C met een U-waarde van 1.2 W/m2.K.

Advies nodig? Bezoek een verkooppunt in de buurt. Onze verkoopspecialisten hebben jarenlange ervaring met raamdecoratie en helpen je graag.

Volgend artikel

Dupligordijnen

Motionblinds is geschikt voor dupligordijnen met plooibreedtes 25 en 32 mm. Ze zijn verkrijgbaar met een stofpakket boven of een vrij stofpakket.